Dish of the month / La recette du mois

Hiyashi Chuka

Serves 4 Preparation and Cooking time : 30 minutes
Ingredients: a few radishes • a small tin of sweetcorn • 16 prawns • half a cucumber • 4 portions of noodles for the ramen • 6 tbsp of rice vinegar • 5 tbsp of soya sauce (unsweetened) • 2 tbsp of caster sugar • 1 tbsp of toasted sesame seed oil • Benishoga (Japanese picked ginger) • toasted sesame seeds
Method: Chop the radishes and cucumber into thin slices. Drain and rinse the sweetcorn. Cook the prawns in salted water for about 3 minutes. Cook the noodles in unsalted boiling water according to the instructions. When cooked, rinse the noodles in cold water. To make the sauce, put all the liquid ingredients in a bowl and mix together. Arrange the incredients in a large dish; noodles at the bottom; arrange the toppings attractively on the noodles. Place the Benishoga in the centre. Drizzle with the sauce and decorate with toasted sesame seeds. You can use any ingredients you like to vary the topping, for example: ham or smoked salmon (finely chopped), beansprouts, tomatoes, sardines… A refreshing dish eaten in the Summer in Japan.
Hélène Bergouignan-Ozeki, lassietteaux4vents.fr, 06 10 77 63 33 – traditional Japanese cuisine and fusion Franco-Japanese. Catering | Cooking Classes | Private Chef

Hiyashi Chuka

Pour 4 personnes Préparation et cuisson : 30 minutes
Ingrédients : quelques radis • 1 petite boite de maïs • 16 gambas • 1/2 concombre • 4 portions nouilles pour ramen • 6 c. à soupe vinaigre de riz • 5 c. à soupe sauce de soja • 2 c. à soupe sucre en poudre • 1 c. à soupe huile de sésame grillé • benishoga pour la dégustation • graines de sésame grillées
Réalisation : Coupez les radis et le concombre en fins batônnets. Rincez le maïs. Faites cuire les gambas dans l’eau salée pendant 3 minutes. Faites cuire les nouilles dans l’eau bouillante non salée. Rincez à l’eau froide. Préparez la sauce en assemblant dans un bol tous les ingrédients liquides. Dressez dans une grande assiette creuse : les nouilles froides au fond. Disposez les garnitures joliment sur les nouilles. Et placez au centre le benishoga. Arrosez de sauce, et décorez en parsemant les graines de sésame. Vous pouvez utiliser tous les ingrédients que vous voulez pour varier la garniture, par exemple : jambon ou saumon fumé (coupé finement), pousses de soja, tomates, sardines … Ce plat se déguste l’été au Japon, et est très rafraichissant.
Hélène Bergouignan-Ozeki, lassietteaux4vents.fr, 06 10 77 63 33 – cuisine traditionnelle japonaise et fusion franco-japonese. Traiteur | Cours de cuisine | Chef à domicile

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