Comté Fondue / Fondue au Comté

Serves 4 – Preparation and cooking time: 30 minutes
Ingredients:
• 1 kg of Comté (mixed maturity)
• 50cl of Côtes du Jura white (or 40cl of Côtes du Jura white + 10 cl of Vin Jaune for a royal fondue …)
• 1 garlic clove cut in half
• Nutmeg
• Plenty of one-day old bread cut into cubes

Rub the fondue pot with the cut garlic clove. Cut the Comté cheese into small cubes or grate it, and put it in the fondue pot. Heat and immediately add 2-3 glasses of wine, stirring constantly with a wooden spoon, until the Comté has completely melted. If the fondue appears too thick, add a little more wine, stirring continuously. Season with freshly ground nutmeg. Do not stop stirring so that the mixture binds well: the fondue should appear smooth and creamy. Light the fondue stove on the table and place the fondue pot on top. Begin! The sommelier’s advice: A Comté cheese fondue should be accompanied by Jura wine, ideally the same as the one used to prepare the fondue. Recipe supplied by L’Air du Terroir.

Pour 4 personnes – Préparation et cuisson : 30 minutes
Ingrédients :
• 1 kg de Comté de différents mois d’affinage
• 50cl de Côtes du Jura blanc (ou 40cl de Côtes du Jura blanc +10 cl de Vin Jaune pour une fondue royale …)
• 1 gousse d’ail coupée en deux
• Noix de muscade
• Pain rassis à volonté coupé en gros dés

Frottez le poêlon à fondue avec la gousse d’ail coupée. Coupez le Comté en petits cubes ou râpez-le et mettez-le dans le poêlon. Faites chauffer et mouiller immédiatement avec 2 à 3 verres du vin, en remuant à la cuillère en bois, jusqu’à ce que le Comté soit complètement fondu. Ajoutez encore un peu de vin si la fondue est trop épaisse. Assaisonnez de muscade fraîchement moulue. Ne pas cessez de remuer afin de la lier : la fondue doit être lisse et homogène. Allumez le réchaud à fondue et y placez le poêlon en continuant à remuer. Allez-y ! Le conseil du sommelier : une fondue au Comté s’accompagne un vin du Jura idéalement le même que celui utilisé pour préparer la fondue. La recette est fournie par L’Air du Terroir.

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