Sweet Potato Gratin / Gratin de patate douce

Sweet Potato Gratin Serves 6
Preparation and cooking time: 60-70 minutes
Sweet potato is a delicious root vegetable full of fibre, vitamins, minerals, anti-oxidants and low in fat! This gratin dish makes an excellent tasty accompaniment for meat or fish.
Ingredients: 1kg sweet potato • 2 tbsp of olive oil • 3 garlic cloves • 30cl single cream • 1/2 tsp freshly grated nutmeg • 1/2 tsp of dried red chilli flakes (optional) • 100g of grated cheese, gruyere or cheddar • salt and freshly ground black pepper
Peel and cut one of the garlic cloves in half and rub the gratin dish with garlic. Finely dice the other two cloves. Peel and slice the sweet potatoes into rounds about 5-10mm thick. In a large bowl mix together all the ingredients except the cheese, making sure that the potato slices are well-coated with the mixture. Layer the slices in the gratin dish, and top with grated cheese. Bake for 40-50 minutes in the oven at 180°C until the potatoes are tender and the top is brown and crispy (don’t overcook!).

Gratin de patate douce Pour 6 personnes
Préparation et cuisson : 60 à 70 minutes
La patate douce est un délicieux légume racine riche en fibres, vitamines, minéraux, et antioxydants, également pauvre en graisses ! Ce gratin accompagne de façon savoureuse un plat de viande ou de poisson.
Ingrédients : 1 kg de patates douces • 2 c. à soupe d’huile d’olive • 3 gousses d’ail • 30 cl de crème liquide • 1/2 c. à café de muscade fraîchement râpée • 1/2 c. à café de flocons de piments séchés (facultatif ) • 100 g de gruyère ou de cheddar râpé • sel ; poivre noir au moulin
Pelez et coupez en deux une gousse d’ail et utilisez les morceaux pour frotter le plat à gratin. Emincez finement les 2 autres gousses. Pelez et découpez les patates douces en rondelles de 5-10mm. Dans un grand bol mélangez tous les ingrédients hormis le fromage en enrobant bien les rondelles de patates douces. Disposez les rondelles dans le plat à gratin et recouvrez de fromage râpé. Faites cuire 40 à 50 mn au four à 180° jusqu’à ce que les patates soient tendres et que le dessus soit brun et croustillant, mais ne laissez pas trop cuire !

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